• Andreja Bitenca 70, 1000 Ljubljana
  • Tel +386 31 432 331, Fax +386 1 53 75 751
  • info@merhamet.si

Enakost spolov je po opozorilu s posveta pot k boljšemu življenju za vse

Novodobni očetje ljubeči družinski možje in ne več (zgolj) finančni skrbniki. Enakost med spoloma se razume kot boj žensk za svoje pravice, a ni tako. Tudi moški bijejo svoj boj, med drugim tudi zato, da si izborijo svojo vlogo v skrbi za otroke in družinske člane. V Sloveniji je opazen velik premik, saj je kar dve tretjini vprašanih moških dejalo, da je njihova glavna vloga čustvena podpora družini in ne več zaslužek.

Na posvetu o vlogi moških v prizadevanjih za enakost spolov, ki ga je ministrstvo za delo priredilo v petek, 8. maja 2015, v Ljubljani v okviru programa norveškega finančnega mehanizma in katerega smo se udeležili tudi predstavniki Humanitarnega društva Merhamet, so izpostavili velik pomen dejavnega sodelovanja moških pri tem. Na tak način pridobi celotna družba, tako moški sami kot ženske in otroci, so poudarili. “Moški niso nasprotniki žensk, temveč njihovi zavezniki,” je v uvodu posveta Enakost spolov – kaj imajo moški s tem? opozorila državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk.

Nekateri po njenih besedah ocenjujejo, da je vprašanje enakosti spolov le žensko vprašanje, mednarodne raziskave pa kažejo, da so moški na takšnih razpravah odrinjeni na stranski tir.

Več o posvetu Enakost spolov – kaj imajo moški s tem? si lahko preberete tukaj.