• Andreja Bitenca 70, 1000 Ljubljana
  • Tel +386 31 432 331, Fax +386 1 53 75 751
  • info@merhamet.si

Glasovanje RS o statusu Palestine v Generalni skupščini Združenih narodov

Glasovanje RS o statusu Palestine v Generalni skupščini Združenih narodov

V četrtek, 6. 12. 2012, je dvanajst nevladnih organizacij in društev predsedniku vlade Janezu Janši, ministru za zunanje zadeve Karlu Erjavcu in predsedniku RS dr. Danilu Türku, poslalo protestno pismo o glasovanju RS o statusu Palestine v Generalni skupščini Združenih narodov. Ob tem so pozvali vse ostale organizacije in društva, da se protestnemu pismu pridružijo in tudi sami naslovijo slovenske politične odločevalce.

Organizacije in društva so v pismu opozorile, da je Slovenija z vzdržanim glasom o statusu Palestine v ZN podprla izraelsko politiko okupacije in apartheida. S takšnim ravnanjem Slovenija prispeva in pasivno sodeluje pri kršitvah mednarodnega prava, ki jih izvaja Izrael. Podpisniki menijo tudi, da je priznanje palestinske države etična, moralna in politična odgovornost mednarodne skupnosti, katere del je tudi Republika Slovenija. Z neglasovanjem o tako pomembnem vprašanju mednarodnega prava in pravičnosti si Republika Slovenija v mednarodnem prostoru ne gradi ugleda, temveč prej kaže hlapčevsko, nesposobno in nekonsistentno zunanjo politiko.

Slovensko vlado so podpisniki pozvali: da mora RS priznati pravico Palestincev do samoodoločbe; da mora zavzeti jasna ter odločna stališča, da so nadaljnja gospodarska in politična sodelovanja z Izraelom vezana na dosledno spoštovanje obveznosti po mednarodnem pravu; da dosledno obsodi vse kršitve mednarodnega prava v odnosu med Izraelom in Palestino in pozove k njihovi zaustavitvi; da slovenski javnosti izčrpno pojasni zakaj in na osnovi katerih argumentov je bila sprejeta odločitev o zadnjem glasovanju RS v Generalni skupščini Združenih narodov in zakaj je bila javnost izključena iz procesa odločanja. Nenazadnje so podpisniki pozvali, da mora slovenska vlada zainteresirani javnosti omogočiti vsebinsko sodelovanje pri oblikovanju stališč o tako pomembnih vprašanjih, kot je pravica do samoodločbe, na osnovi katere so prebivalci in prebivalke Slovenije utemeljili novo državo.

Pismo so podpisali:  Civilna iniciativa BDS Slovenija, Društvo Humanitas, Zofijini ljubimci, Zavod Nur, Društvo slovenskih pisateljev, Društvo Matafir, Društvo Merhamet, Mirovni inštitut, Društvo: Evropska mreža za enakost spolov, Zavod Abraham, Društvo UP Jesenice in Zavod za sodobno kulturo in znanost.

Podpisniki pozivajo vse organizacije in društva, da tudi sami na slovensko vlado pošljejo protestno pismo. Pismo se nahaja na spletni strani www.bds.si ali www.humanitas.si