• Andreja Bitenca 70, 1000 Ljubljana
  • Tel +386 31 432 331, Fax +386 1 53 75 751
  • info@merhamet.si

Ponovno izkoriščanje bosanskih delavcev

Verjetno v Sloveniji ne bo nikoli konca zgodbam izkoriščevalskih delodajalcev, ki izkoriščajo brezmočne bosanske delavce, ki so si želeli dostojno zaslužiti svoj kruh v Sloveniji.

V četrtek, 19. marca 2015, sta predstavnici Humanitarnega društva Merhamet in Slovenske filantropije obiskali bosanske delavce, ki so bili v Trbovljah deležni izkoriščanja še enega slovenskega delodajalca.

Osem bosanskih delavcev je po večmesečnem delu z neizplačanimi plačami ostalo brez zaposlitve in osebnih prejemkov. Po ugotovitvah Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje prav tako nimajo plačanih prispevkov za leto 2014. Nastanjeni so v objektu na naslovu Zasavska cesta 11, Trbovlje, v katerem že od 15. januarja 2015 ni priklopa električne energije. Sobe so obdane z ledeno mrzlimi zidovi, opremljene le z železnimi posteljami, mizo ter nekaj aparati (hladilnik, štedilnik, električni radiator in televizijski sprejemnik), ki jih seveda ni mogoče uporabljati brez elektrike. Ledeno mrzla kopalnica pa že ob pogledu zažene mraz v kosti.

Po pogovoru z M.N., 56 letnim bosanskim delavcem, jim je materialno pomoč ponudila lokalna humanitarna organizacija, moralno podporo pa imajo večinoma s strani sorodnikov in prijateljev. Glede na to da v objektu, kjer so delavci nastanjeni, ni pogojev za bivanje, se jih je nekaj že pretekli ponedeljek vrnilo domov v Bosno in Hercegovino, kar bo konec tedna storil tudi M.N. Doma ga pričakuje družina, žena in dva sinova. Mlajši sin obiskuje srednjo šolo, medtem ko je starejši sin že lani zaradi težke finančne situacije moral opustiti študij v Zenici. Trenutno je za M.N. najpomembnejše to, da se na novo zaposli, vendar je iskanje nove zaposlitve zaradi njegove starosti še toliko bolj oteženo.

V Humanitarnem društvu Merhamet smo takoj, ko smo izvedeli za nastalo situacijo, pričeli z dobrodelno akcijo »Sadaka za nasmeh: zbiranje osnovnih živilskih in higienskih potrebščin«. Zbrane pakete smo ob obisku predali delavcem. Dobrodelna akcija bo potekala tudi v prihodnje, saj menimo da bo potreba po tovrstnih donacijah za izkoriščene delovce vse večja. V Slovenski filantropiji pa skrbijo za strokovno pomoč pri urejanju potrebne dokumentacije za prijavo na Zavodu za zaposlovanje, zastopstvu na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije ter nudijo pomoč pri iskanju nove zaposlitve.

Vabimo vse, da se odzovete in pomagate izkoriščenim delavcem. Svojo pomoč lahko ponudite v obliki materialne ali finančne pomoči. Za vse informacije v zvezi z nastalo situacijo nas lahko kontaktirate prek elektronske pošte info@www.merhamet.si.