• Andreja Bitenca 70, 1000 Ljubljana
  • Tel +386 31 432 331, Fax +386 1 53 75 751
  • info@merhamet.si

Reportaža s humanitarnega koncerta Divanhana

Kljub oddaljenosti od domovine sevdalinka ogrela srca Bosancev in Hercegovcev v Sloveniji

Sarajevska zasedba glasbene skupine Divanhana je v soboto, 20. februarja 2015, nastopila v Ljubljani, in sicer v okviru humanitarne akcije »Ogrejmo mrzle prstke« Humanitarnega društva Merhamet.

Divanhana izvaja tradicionalno glasbo v novih aranžmajih, ki so nastali kot rezultat fuzije jazz, pop in klasične glasbe 20. stoletja.  Nastopili so pred polno dvorano Austria Trend Hotela v Ljubljani ter na svoj edinstven način predstavili tadicionalno glasbo Bosne in Hercegovine in Balkana, s posebnim poudarkom na sevdalinki. V dobrih dveh urah nastopa so predstavili tudi svoj album »Bilješke iz šestice«, ki je izšel konec leta 2013, na katerem se nahajajo številne sevdalinke: »Ko se ono brijegom šeće«, »Emina«, »Grana od bora«, »Evo srcu mome radosti«, …

Približno 400 ljudi, ki se je odzvalo in podprlo Merhametov projekt »Ogrejmo mrzle prstke«, pa so »ogrele« predvsem sevdalinke »Oj, Safete Sajo, Sarajlijo«, »Zvjezda tjera mjeseca«, »Da sam ptica« in nepogrešljiva »Crven fesić«.

Na koncertu je v imenu Merhameta prisotne pozdravil tudi predsednik društva Ifet Suljić ter se zahvalil vsem podpornikom ter sponzorjema Austria Trend Hotel Ljubljana in podjetju Mandoras d.o.o. Posebno zahvalo je izrekel tudi nekdanjemu vodstvu društva – gospodu Ademu Mustafiću, gospe Jasmini Selanović in gospe Elizabeti Maleškić.

Zbrana sredstva socialno ogroženim

Zbrana sredstva bodo v okiru projekta “Ogrejmo mrzle prstke” namenjena za pomoč socialno ogroženim družinam in posameznikom pri oskrbi ogrevanja in plačila stroškov ogrevanja.

Vsi, ki se še želijo vključiti v projekt, lahko prispevajo denarna sredstva na račun Humanitarnega društva Merhamet in tako družinam in posameznikom pomagajo premagati stisko.

Številka računa Humanitarnega društva Merhamet, na katerega se še vedno zbirajo finančna sredstva: SI56 0204 2025 6307 415, namen: Ogrejmo mrzle prstke, BIC banke: LJBASI2X, koda namena: CHAR.